Ak by ste mali chuť ochutnať topinambur, je to možné aj na Slovensku. Jedna z prvých reštaurácií, ktorá ponúkala topinambur bola bratislavská reštaurácia Le Monde, ktorej šéfkuchádom bol Martin Korbelič. Svojim zákazníkom ponúkali teľaciu roštenku s topinamburom. Šéfkuchár hotela Altis pri Oravskej priehrade Juraj Hruška, vám zasa pripraví gratinovanú kocku z topinamburov, prípadne v bare spomínaného hotela môžete ochutnať skvelý topinamburový čaj. Topinamburové karbonátky, alebo topinamburové sladké palacinky si môžete vychutnať v penzióne Villa Helia v Dolnom Kubíne. V prípade, že máte záujem vyskúšať nejaké jedlo doma, na internete nájdete množstvo zaujímavých receptov na jedlo s topinamburom. Keďže ide o sezónnu rastlinu, ktorú je pomerne ťažké zohnať, alternatívou pre gurmánov sú produkty z topinambura dostupné na našom trhu. Veľkú obľubu má topinambur hlavne vo Francúzsku a Nemecku, kde z neho vyrábajú veľmi obľúbený alkoholický nápoj, schnapps zvaný Rossler.
Hľúza ( koreň ) topinambura má zaujímavú orieškovú chuť a svojim vzhľadom pripomína koreň zázvoru. Pre vysoký obsah inulínu je veľmi vhodný pre diabetikov a priaznivo pôsobí na zažívací trakt. Nadzemná časť rastliny vyzerá ako slnečnica s malými žltými kvetmi, preto je v Nemecku s obľubou pestovaná v záhradkách aj ako okrasná rastlina.