K dobrému vínu patrí aj dobrý syr.
Ponúkame Vám prehľad najvhodnejších kombinácií syrov a vín.
Gewurztraminer: syry s modrou plesňou - Roquefort, Gorgonzola, Paladin, zrejúce syry - Goat Hill cheese, syry typu trapist - Port Salut, Brigand, Maroilles, Blaťácké zlato…

Riesling: tvrdé a polotvrdé syry holandského typu (i údené) - ementál, eidam, Madeland, zrejúce syry- Džiugas, syry typu trapist - Munster / Geromé, Oud Brugge, Pere Joseph, Hermadur …
Pinot blanc: tvrdé syry - Parmigiano reggiano, ementál, Gran Moravia, Primátor, Džiugas, tvrdé kozie syry - Picodon, Crottin de Chavignol, Goat Hill...
Pinot gris: tvrdé syry - Parmigiano reggiano, ementál, Gran Moravia, Primátor, Džiugas, zrejúce syry -Gouda, syry typu trapist - Reblochon, Bel paese, Blaťácké zlato, údené syry - oštiepok, Parenica, Koliba, Zázrivské korbáče...
Pinot noir: mäkké syry s bielou plesňou - Camembert, Brie, Hermelín, tvrdé a polotvrdé syry holandského typu - ementál, Pecorino, Moravský bochník…