Francúzske vína
Francúzsko produkuje najlepšie vína sveta. Žiadna iná krajina nemôže súperiť s Francúzskom v kvalite a rôznorodosti vín, avšak tento úspech závisí len od nepatrného množstva celej produkcie. Tieto vína a vinohradnícke oblasti sú zatriedené v systéme prestížneho klasifikačného systému Appellation d´Origine Contrólée (AOC). Francúzsky vinársky priemysel vybudoval renomé Francúzska ako najpoprednejšej vinárskej krajiny sveta.
Francúzsko produkuje 67 miliónov hektolitrov (745 miliónov kartónov) vína ročne, avšak toto množstvo zahŕňa široké spektrum kvality, sú tu aj vína triedy vin de table alebo vin ordinaire (oficiálne označovanie ako vin de consommation courante alebo vína na rýchlu spotrebu). Vin ordinaire sú skutočne veľmi bežné vína, ale medzi francúzskymi vínami vin ordinaire a créme de la créme je niekoľko klasifikačných stupňov, ktoré predstavujú rôzne kombinácie kvality a kvantity. Povinnosťou výrobcov vína je rešpektovať kvalitu a charakter vín, ktoré preslávili danú oblasť. Všetky vinohradnícke oblasti majú nevyhnutné svoje dobré, zlé a škaredé vína. Za posledných desať rokov sa výrazne zvýšilo množstvo slabých vín najme v oblasti Loiry a Burgundska. Najlepšie sú stále najlepšie, no stúpajúce množstvo úbohých vín zatriedených do označenia AOC dáva mnohých regiónom renomé nespoľahlivosti, čo si mnohí svedomití vinári nezaslúžia. Teraz musíme povedať, že rozdiely kvality v niektorých apeláciách sú také veľké, že konzument sa už nemôže spoliehať na miesto, kde bolo víno vyrobená, ale musí sa zamerať výhradne na výrobcu.
AKO SA KLASIFIKUJE FRANCÚZSKE VÍNO:
V roku 1935 sa Francúzsko stalo prvou krajinou, ktorá zaviedla celoplošný systém kontroly a kvality vín, založením Národného inštitútu pre označovanie pôvodu – Institut National des Appellations d ´Origine – INAO, hoci kontrola kvality vín v jednotlivých oblastiach sa zaviedla oveľa skôr ( Chianti v roku 1716 a Rioja v roku 1560 ). Úlohou INAO bolo navrhnúť geografické hranice jednotlivých klasifikovaných oblastí a presadiť pravidlá kontroly.