Aj keď víno na Slovensku nie je najobľúbenejším mokom, má u nás dlhú tradíciu hlavne v južných oblastiach. Zmenou klimatických podmienok sa však s pestovaním viniča stretávame aj v iných oblastiach Slovenska, kde mali v minulosti veľkú tradíciu hlavne ovocné vína.
Podľa pôvodu a kvality sa slovenské vína členia do troch kategórií:
  • Víno bez zemepisného označenia je víno základnej kategórie, ktoré sa vyrába z hrozna s cukornatosťou 13 °NM a vyššou.
  • Víno s chráneným zemepisným označením (CHZO) patrí z hľadiska pôvodu do strednej kategórie. Patria sem regionálne vína, napríklad Víno z Malých Karpát. Do tejto kategórie patrí aj burčiak. 
  • Víno s chráneným označením pôvodu (CHOP) predstavuje najvyššiu kategóriu vín, ktorá podlieha ochrane. V Slovenskom vinohradníckom regióne podliehajú ochrane: Malokarpatská, Juhoslovenská, Stredoslovenská, Nitrianska, Východoslovenská oblasť a Vinohradnícka oblasť Tokaj. Vína tejto kategórie sa môžu označovať výrazom Districtus Slovakia Controlatus (skratka DSC alebo D.S.C.). Patria sem všetky zatriedené akostné vína a akostné  vína s prívlastkom vrátane tokajských vín identickej kvality. Tieto označenia sa uvádzajú na našich fľašiach ako tradičné názvy, nesmú sa nimi označovať žiadne iné vína vo svete.
Plocha slovenských vinohradov je 22 000 hektárov.
 

Akcia

doprava zdarma

Kontakt

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.

Telefón: 0911 229 806 
Email: info@grandvin.sk
Web: grandvin.sk

Newsletter

Prihláste sa na odber našich
noviniek e-mailom.

 

Newsletter odosielame prostredníctvom MailChimp.

Portfolio Highlights